Hoe open je een zakelijke rekening?
Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun eigen rekening gebruiken of ze kunnen een tweede privérekening openen voor hun bedrijf. Bvba’s, vof’s en andere rechtspersonen hebben verplicht een zakelijke rekening nodig. Welke rekeningen zijn er en welke voorwaarden hebben ze?
Met een zakelijke rekening straal je professionaliteit uit. Je bent geen hobbyist; je runt een serieus bedrijf met een eigen rekening.
‘Eenvoudige’ zelfstandigen, freelancers of eenmanszaken kunnen hun eigen rekening gebruiken of ze kunnen een aparte privérekening openen. Ze hebben geen zakelijke rekening nodig, al ziet de bank dat wel graag: het is handiger om privé- en zakelijke inkomsten en uitgaven uit elkaar te houden.
Zakelijke rekeningen hebben wel extra’s: er zijn er waar je bijvoorbeeld een boekhoudpakket aan kunt koppelen.
Wat heb je nodig voor een zakelijke rekening?
Het belangrijkste is je ondernemingsnummers. Het kan echter dat je dat nog niet hebt wanneer je naar de bank gaat; je kunt daarom je rekening of je rekeningnummer reserveren.
Is alles in orde bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), dan kun je je gereserveerde rekening openen.
Als eenmanszaak gaat dat vlot: bij Belfius en KBC kun je je rekening online kiezen en openen. Bij KBC krijg je bijvoorbeeld een professionele rekening met kaart en je kunt direct aan de slag met KBC Touch en KBC Mobile. Bij KBC Business Pro krijg je zelfs gratis een privérekening.
Je kunt je pakket uitbreiden met gratis opties zoals KBC Business en KBC Sign of je kunt extra (krediet)kaarten aanvragen. Die zijn wel te betalen. Het standaardpakket kost 30 euro per jaar; neem je er een KBC-Mastercard Business Essential bij, dan kost die 15 euro extra. Een KBC-Mastercard Business Extra kost nog 30 euro.
Richt je een vennootschap op, dan heb je een bankattest nodig. KBC-klanten kunnen dat direct regelen en naar hun notaris sturen.
Belfius raadt zijn zakelijke klanten aan langs te komen in het kantoor. Neem zeker een kopie van de neergelegde statuten mee, of een kopie van de al gepubliceerde statuten, en een kopie van de identiteitskaart van alle ‘lasthebbenden’ en de uiteindelijke begunstigden.
Bij Belfius kies je tussen de Business Account, het Business Pack of het Business Pack Plus. De Business Account is alleen een zakelijke betaalrekening; bij de Packs krijg je nog (krediet)kaarten, een spaarrekening en toegang tot de mobiele diensten.
Je kunt natuurlijk ook naar andere banken: Axa heeft bijvoorbeeld zijn Account4Pro, BNP Paribas Fortis heeft de Essential Pro- en de Flex Pro-pakketten en ING heeft de Ondernemingsrekening Plus.
Onlinebanken
Ook bij nieuwe, volledig digitale banken kun je een zakelijke rekening openen. Je hebt bijvoorbeeld Bunq Business, N26 Business, Revolut Freelancer Professional en Holvi Builder.
Revolut en N26 zijn geen traditionele banken: ze hebben een vergunning waarmee ze elektronisch geld kunnen en mogen uitgeven. Je kunt daarom alles volledig online regelen. Revolut en N26 zijn wel Engelstalig.
Je hoeft je niet in te schrijven bij de KvK om een zakelijke N26-rekening te openen. Je kunt er wel alleen als natuurlijke persoon terecht, niet als bedrijf. De rekening komt op je eigen naam. N26 kan je wel vragen naar je bedrijfsactiviteiten. Dat staat in de voorwaarden.
Een zakelijke rekening bij een digitale bank kan duurder zijn dan een traditionele rekening omdat de dienstverlening anders is. Kijk en vergelijk dus goed en weet wat je nodig hebt en waar je voor wilt betalen. Wil je bijvoorbeeld verschillende rekeningen met een eigen IBAN-nummer? Dan kan Bunq wel wat voor je zijn.
Online banken hebben nog voordelen als je vooral zaken doet buiten Europa. Bij Revolut en Transferwise kun je bijvoorbeeld gratis vreemde valuta uitgeven, ontvangen en aanhouden.
Verboden bedrijven
Banken kunnen beslissen je bedrijf te weigeren. Denk daar aan als je de drugs- of wapenhandel in wilt of wanneer je kansspelen en pornografie gaat verkopen.
Financiële bedrijven zonder vergunning of vrijstelling en verkopers van edelmetalen kunnen ook pech hebben.
(Door Jeroen Geuens, 7 januari 2020.)