Hoe veilig is contactloos betalen?
Je kunt meer en meer contactloos betalen met je bank- en kredietkaart. Als je je oude kaart vervangt zit er in de nieuwe nu standaard een NFC-chip, een Near Field Communication-chip. Hoe werkt contactloos betalen en hoe veilig is het?
Wat is contactloos betalen?
Contactloos betalen is wat anders dan mobiel betalen. Zo goed als elke Belgische bank heeft zijn eigen mobiele app waarmee je makkelijk je rekening beheert en geld overschrijft.
Met contactloos betalen bedoelen we dat je in de supermarkt met je bankkaart betaalt zonder dat je je kaart in de terminal hoeft te steken.
Hoe werkt contactloos betalen?
Om contactloos te kunnen betalen moeten je kaart en de betaalterminal een NFC-chip hebben. Als je kaart zo’n chip heeft staan er vier gebogen lijnen op de voorkant — ze lijken op het wifi-symbool.
De chip past overigens niet alleen in een traditionele kaart: bij Anytime kun je een PayBand of een PayKey aanvragen: een armband of een sleutelhanger met een NFC-chip. Hoef je zelfs je kaart niet meer te pakken.
Om te betalen hou je je kaart in de buurt van de terminal. Voor bedragen onder de 25 euro hoef je geen pincode in te geven. Betaal je verschillende kleine bedragen en is het totaal groter dan 50 euro per dag, dan vraagt de terminal wel je pincode.
Wanneer de betaling werd goedgekeurd gaat het geld automatisch van je rekening, net als bij een fysieke betaling.
Is contactloos betalen veilig?
Volgens bankenfederatie Febelfin is bangmakerij nergens voor nodig: contactloos betalen is veilig. Zelfs al zijn er criminelen die op die manier werken, dan zijn ze makkelijk te identificeren: betalingen lopen namelijk allemaal via de gewone betaalsysteemkanalen. Dat wil zeggen dat de dief zijn gegevens moet invoeren tijdens de verrichting en dan laat hij een spoor achter.
Consumentenorganisatie Test-Aankoop beweerde dat criminelen online betaalterminals konden kopen en dat ze het geld daarna maar op hoefden te rapen; Febelfin ontkent dat. De bankenfederatie benadrukt zelfs dat zulke fraudegevallen nog nooit zijn voorgekomen.
In Nederland lukt contactloos betalen overigens wel: daar betalen consumenten voor 40 procent van hun aankopen contactloos.
Febelfin: “En dat gebeurt daar zonder problemen.”
(Door Jeroen Geuens, 15 februari 2019.)