Let op deze valkuilen als je een gezamenlijke rekening opent

Jeroen Geuens

27/04/2021

Een gezamenlijke rekening kan handig zijn als je gaat trouwen of samenwonen. Het gebeurt ook dat vaders of moeders een rekening delen met hun volwassen kind. Gezamenlijke rekeningen worden zo dikwijls gebruikt dat mensen er zelden bij stilstaan dat dat systeem ook nadelen heeft.

Een gezamenlijke rekening openen kan op twee manieren. Je kunt een bestaande rekening gezamenlijk maken of je opent samen een nieuwe rekening. Eender wat je kiest moet je je allebei identificeren. Sommige banken willen dat je daarvoor naar het kantoor komt. Bij andere banken gaat het dikwijls online of via de app.

Voor je zo’n rekening opent of gezamenlijk maakt is het wel slim stil te staan bij de gevolgen. Die kunnen groot zijn.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Houders van een gezamenlijke rekening zijn ook samen verantwoordelijk voor het saldo op en de kosten van de rekening. Als er een tekort is kan de bank aan allebei vragen aan te vullen. Op dezelfde manier kan iedere rekeninghouder het saldo gebruiken.

Dat klinkt logisch en dat is ook wat de meesten willen. Toch zijn er momenten waarop je spijt kunt krijgen van die regeling. Als je bijvoorbeeld relatieproblemen hebt kan de ander de rekening leeghalen — en dat kan tot aan de limiet van geoorloofd rood staan. De bank hoeft niet te controleren of jij het eens bent.

Een krediet- of opnamelimiet aanpassen is ook lastig. Voor alle aanpassingen op een gezamenlijke rekening heb je de toestemming van de ander nodig. En aanpassingen die je wel alleen kunt maken draait je partner zo weer terug.

Als het echt mis gaat bel je best de bank. Je kunt de situatie laten afkoelen door de rekening bijvoorbeeld tijdelijk te blokkeren.

Geen partners en toch samen een rekening

Het gebeurt dat een (oudere) vader of moeder een gezamenlijke rekening opent met hun kind. Het volwassen kind kan dan de geldzaken regelen en de ouder is gerust dat alles geregeld is.

Toch heeft deze vorm ook nadelen.

Net als bij koppels kan het een ouder-kindrelatie scheef lopen. De zoon of dochter kan het geld bijvoorbeeld voor eigen zaken gebruiken. En anders dan bij samenwoners is het geld op deze rekening alleen van de ouder.

Alternatieven

Als je gaat trouwen of samenwonen is een gezamenlijke rekening dikwijls een verstandige keuze. Een andere manier om geldzaken te regelen is dat ieder een eigen rekening aanhoudt en je schrijft kosten naar elkaar over. Of de ene betaalt de huur of de lening en de andere de boodschappen. En aan het einde van de maand verreken je het verschil.

Samenwoners kunnen zichzelf beschermen door geen roodstand aan te vragen en door de opnamelimieten laag te houden.

Ouders en volwassen kinderen openen beter geen gezamenlijke rekening. De ouder kan het kind beter machtiging geven op zijn of haar rekening. Zo blijft het geld volledig van de ouder. Een machtiging eindigt bij overlijden.

(Door Jeroen Geuens, 27 april 2021.)