Sparen of beleggen: hoe denkt de Belg over zijn pensioen?

Jeroen Geuens

24/10/2018

Hoe bereidt de gemiddelde Belg zich financieel voor op zijn pensioen? Plant hij vooruit of bekijkt hij het dan wel? En degenen die geld opzij houden, zetten die het op een spaarrekening of beleggen ze voor een hoger rendement?

Binck zocht het uit en vroeg 1.250 Belgen naar hun toekomstplannen.

Belg kijkt amper vooruit

Uit Bincks onderzoekresultaten blijkt dat 62% van de Belgen spaart voor zijn pensioen. We zetten ongeveer 102 euro per maand of maximaal 1.230 euro per jaar op onze pensioenspaarrekening. Fiscaal interessant en gescheiden van ons gewoon spaargeld.

Toch is die 1.230 euro per jaar te weinig, zegt Koen Inghelbrecht, professor beleggingsleer aan de Universiteit Gent, in het rapport: “Op jaarbasis gaat het om een beperkt bedrag. Mensen denken dat ze met pensioensparen alleen genoeg pensioen opbouwen.”

Een oplossing is een reserve opbouwen op je privérekening. Alleen: Bincks onderzoek toont aan dat de helft van de Belgen geen spaargeld heeft, of te weinig om zes maanden te overbruggen.

Geen financiële toekomst

Het grootste deel van de bevolking heeft geen financieel plan voor de toekomst. Amper 13% weet hoeveel iemand opzij moet zetten om comfortabel te blijven leven.

Daardoor schat de Belg de toekomst somber in. 14% denkt genoeg te hebben voor later; 70% heeft geen idee hoeveel wettelijk pensioen ze zullen krijgen.

In de praktijk blijkt het mee te vallen voor de Belgische gepensioneerden: een derde zegt dat ze genoeg hebben om comfortabel te leven.

Sparen of beleggen?

Als je geld opzij kunt zetten, hoe zorg je er dan voor dat het opbrengt? Zet je het op een spaarrekening of ga je aan de slag op de beurs?

Inghelbrecht: “Belgen zijn verknocht aan hun zicht- of spaarrekening. Meestal houden ze daar het grootste deel van hun vermogen. Het is wel zo dat, hoe ouder [Belgen] worden, hoe meer ze beleggen in aandelen, obligaties of fondsen.”

Volgens Inghelbrecht beseffen spaarders echter te weinig dat een spaarrekening ook risico’s heeft. “Zeker met de lage rentes wordt het met een spaarrekening lastig het vermogen te laten aangroeien. En dat is nodig om tegen de pensioenleeftijd een voldoende grote financiële buffer aan te leggen.”

Is het dan slimmer je geld in aandelen of fondsen te steken? Volgens Inghelbrecht moet elke spaarder dezelfde afweging maken: ofwel veel geld opzij zetten ofwel minder sparen en meer risico nemen om een hoger rendement te realiseren.

Daarnaast blijkt uit de resultaten van Bincks onderzoek dat de Belg bang is van beleggen, ondanks de mogelijk hogere rendementen. Daar zijn verschillende verklaringen voor: zowat 45% heeft geen of te weinig geld om te beleggen. 24% kent te weinig van beleggingsproducten en 12% heeft geen vertrouwen in de toekomst.

Tot slot merkt Inghelbrecht dat de crisis van 2008 invloed heeft op het spaar- en beleggingsgedrag van de Belg: 30% van de bevolking gelooft dat er binnenkort een nieuwe crisis aankomt.

Onrealistisch, vindt Inghelbrecht: “Er komen zeker nog crisissen, maar een crisis met zo’n impact als die van 2008 komt in principe maar om de 30 tot 40 jaar voor.”

Wat nu?

Iedereen die aan een spaarpot werkt doet dat met eigen redenen en voorkeuren. Zet je je geld graag opzij, kijk dan in ons overzicht van de beste Belgische spaarrekeningen.

Waag je je kans liever op de beurs, dan kun je gelijk terecht bij Binck: de bank heeft beleggingsproducten voor wie zelf wil beleggen en voor wie wil laten beleggen. Bovendien kun je bij de Binck Academy terecht voor kennis, tips en een starterspakket.

(Door Jeroen Geuens, 24 oktober 2018. Bron: De Tijd.)