Wanneer moet je een zakelijke rekening openen in België?

Jeroen Geuens

21/06/2022

Een bedrijf moet een zichtrekening hebben voor zijn zakelijke inkomsten en uitgaven. Geldt die regel voor elke onderneming of kun je ook zaken doen met je privégeld?

Wat is een zakelijke rekening?

Een zichtrekening met functies en voordelen voor bedrijven. Daarmee kunnen handelaars bijvoorbeeld facturen betalen en innen of ze kunnen er hun belastingen en sociale lasten mee betalen. De rekening dient alleen voor zakelijke inkomsten en uitgaven.

Als je een bedrijf met werknemers hebt ben je wettelijk en fiscaal verplicht een zakelijke rekening te openen om de in- en uitstroom van geld te beheren.

Alleen kleine zelfstandigen zoals freelancers of eenmanszaken kunnen een gewone bankrekening hebben omdat ze als natuurlijk persoon en bedrijf hetzelfde zijn. In dat geval kun je je bedrijfsuitgaven dus perfect met je privérekening betalen.

Het is wel slim om als eenmanszaak toch een aparte of onafhankelijke zichtrekening te openen om je eigen uitgaven van die van je bedrijf te scheiden. Als je je bedrijfsuitgaven met eigen geld betaalt lopen die twee door elkaar en dat is boekhoudkundig ingewikkeld.

Wat zijn de aanbiedingen?

Er zijn meer en meer individuele ondernemers in Europa. In België alleen al zijn het er meer dan een miljoen. Online banken spelen daarop in en ze ontwikkelen gratis producten voor zelfstandigen, freelancers en vrije beroepen.

In dat basisaanbod zitten gewoonlijk een (online) zichtrekening waarmee je als ondernemer onbeperkt digitale transacties kunt uitvoeren en je krijgt er een debet- of een prepaidkaart bij. Daarnaast kun je je transacties beheren in de app van de bank.

Wat kun je nog overwegen?

Ieder bedrijf of iedere branche heeft eigen wensen en noden. Een snelgroeiend bedrijf heeft meer diensten nodig dan een eenmanszaak. Het wil bijvoorbeeld boekhoudsoftware kunnen integreren en btw-berekening maken of het wil een kredietlijn of een eigen adviseur.

Een zakelijke rekening kan vaste vergoedingen hebben voor de functies die erbij zitten en ze kan een variabel deel hebben — bijvoorbeeld voor elke uitgevoerde transactie.

Het is daarom belangrijk dat je als ondernemer de huidige en de toekomstige noden van je bedrijf definieert en dat je je daarna informeert zodat je het beste pakket kunt kiezen. Of het pakket dat het best is aangepast aan je situatie.

Online of traditionele rekening?

Een online rekening is goedkoper dan een traditionele rekening en je opent ze eender waar en eender wanneer. Daartegenover staat dat je geen lening kunt krijgen en dat je geen adviseur hebt omdat online banken of neobanken geen kantoren hebben.

Een traditionele rekening vraag je aan in een bankkantoor.

Tot slot kun je de meeste rekeningen tegenwoordig online of mobiel beheren. De meeste banken hebben apps die op alle mobiele toestellen werken of je kunt internetbankieren via je browser.

(Door Jeroen Geuens, 21 juni 2022.)

Lees ook