Wat is een debetkaart en wat kun je ermee?
Een debetkaart is een betaalkaart met een IBAN-zichtrekening waarop je (standaard) onmogelijk rood kunt staan. Je kunt ze vooral krijgen bij nieuwe digitale banken zoals N26 en Bunq.
Debetkaarten of debit cards zijn nog wat anders dan je gewone bankkaart. Ze werken internationaal — buiten Europa — en ze hebben dikwijls het logo van Visa of Mastercard. Maestro komt ook voor.
Het voordeel van Mastercard en Visa is dat je er ook in buitenlandse webwinkels mee kunt betalen. Dat kan met een gewone bankkaart gewoonlijk niet.
Altijd positief saldo nodig
Zo’n debetkaart is geen kredietkaart, ook al staat er hetzelfde logo op. Je kunt er geen geld mee lenen en de bank schiet ook niks voor. Het bedrag gaat direct van je IBAN-rekening en je moet dus altijd genoeg hebben om te kunnen betalen. Je kunt ook geen hotelkamer of huurauto reserveren met zo’n kaart. Ook al zet je veel geld op je rekening.
Voordelen
De debetkaart is dus verbonden met een betaalrekening. Dat wil zeggen dat iedereen er geld op kan zetten. Ook je werkgever. Je kunt de kaart niet aan je bestaande of aan een andere rekening koppelen.
De rekening van de kaart werkt in grote lijnen zoals een gewone bankrekening. Je kunt ermee overschrijven en gewone bij- en afschrijvingen in euro’s zijn gratis.
Sommige onlinebanken rekenen geen extra kosten voor internationale betalen in een andere munt. Daarom zijn debetkaarten vooral populair bij wie buiten de eurozone reist of koopt. Je kunt er ook contactloos mee betalen.
Een gewone IBAN-rekening is gewoonlijk gratis. Aanbieders hebben ook premiumrekeningen met meer voordelen. Daar betaal je dan maandelijks voor. Je kunt dan bijvoorbeeld meer rekening of kaarten bestellen. Of je kunt gratis geld afhalen. De extra’s verschillen per aanbieder.
Verschil met gewone bankkaart
Het belangrijkste verschil is dat je met de kaarten dikwijls via Visa of Mastercard betaalt. In België kan dat ook Maestro of V Pay zijn. Je kunt bij sommige aanbieders ook een debetkaart van Maestro krijgen waarmee je in fysieke winkels kunt betalen. Je vraagt dan zo’n Maestrokaart aan in plaats van de standaard Visa- of Mastercardkaart. Een ander verschil is dat je op een debetkaartrekening nooit in het rood kunt. Op een gewone bankrekening kan dat soms wel.
Gratis bankieren
Een belangrijk voordeel van zo’n debetkaart is dus dat je in principe gratis kunt bankieren. De kaart en de rekening zin gratis. Alleen geld afhalen aan een automaat kost je geld. En je betaalt mogelijk een keer voor de verzending van je kaart.
Verschil met prepaidkaarten
Is een debetkaart dan zo goed als hetzelfde als een prepaidkaart? Ja en nee. Je stort eerst geld op de rekening voor je voort kunt. In die zin zijn hetzelfde. Alleen zijn prepaidkaarten doorgaans van buitenlandse uitgevers die extra kosten aanrekening. Voor het opladen of het niet gebruiken van je kaart bijvoorbeeld.
Ook kun je maar een bepaald bedrag op je prepaidkaart zetten. Geld op een debetkaart storten is gratis en je rekening heeft geen bovengrens.
Je moet je bovendien identificeren voor je een debetkaart kunt aanvragen. Prepaidkaarten zijn doorgaans anoniem.
Waar is een debetkaart handig voor?
Voor bepaalde inkomsten of uitgaven die je apart wil houden van je gewone bankrekening. Je kunt de kaart bijvoorbeeld gebruiken voor boodschappen of voor internetbestellingen of een hobby.
De vakantie is het meest logisch. Als je buiten Europa reist kun je veel besparen met een debetkaart. Banken en kredietkaartmaatschappijen rekenen 1,5 tot 2,5 procent boven op elke transactie. Sommige onlinebanken of debetkaartuitgevers rekenen die kosten niet.
Een debetkaart is minder geschikt als belangrijkste betaalmiddel of als enige kaart en rekening. Gebruik hem liever als extra kaart voor een bepaald doel.
Is een debetkaart veilig?
Omdat je alleen maar kunt uitgeven wat je hebt profiteer je automatisch van budgetbeheer. Als je van plan bent veel geld op je rekening te zetten is het slim na te kijken onder welk garantiestelsel de uitgever valt.
Sommige aanbieders zoals N26 en Bunq zijn officiële banken. Daar geldt de volledige Europese depositogarantie van 100.000 euro. Als de bank failliet gaat is je geld veilig tot dat bedrag.
Andere aanbieders zijn zogenaamde instellingen voor elektronisch geld. Het zijn geen volledige banken en ze beschermen daarom minder. Dat geldt bijvoorbeeld voor Revolut en Wise.
Hoe kom ik aan een debetkaart?
Je vraagt je debetkaart aan via de reviews of besprekeningen in ons overzicht van betaalrekeningen. Dat kan dus gewoon thuis.
Je hebt je identiteitsbewijs nodig voor de aanvraag. Het kan dat je eerst de app van de bank moet installeren voordat je je aanvraag kunt beginnen.
Welk betaalmerk kiezen?
Betaalmerk | Mogelijk bij uitgever |
---|---|
Mastercard | Bunq, N26, Revolut, Wise |
Visa | Revolut |
Maestro | Bunq, N26, Revolut |
Denk eraan dat digitale banken zich snel ontwikkelen. Hun aanbod kan van dag tot dag verschillen.
(Door Jeroen Geuens, 27 juli 2021.)