Wat is Payconiq en hoe werkt het?
Meer en meer kun je in winkels met je smartphone betalen. Je kunt je vrienden ook dikwijls mobiel terugbetalen of samen een digitale pot maken voor een gezamenlijke activiteit. Een van de diensten die dat mogelijk maakt is Payconiq. Wat is het precies en hoe werkt het?
Payconiq is een elektronisch betaalsysteem, een app, waar je handelaars of vrienden mee kunt betalen. Je koppelt je Bancontactkaart of je zichtrekening en je kunt betalen met je smartphone.
In winkels ligt er nu dikwijls een roze bordje naast de betaalautomaat, een bordje met een QR-sticker op. Die code scan je met je smartphone en je betaalt direct digitaal en contactloos in plaats van met je kaart.
Payconiq is een project van de ING Groep. Die richtte het in 2015 in Nederland op en sinds januari 2018 is de dienst beschikbaar in de Benelux. Er loopt ook een testproject in München om te zien of de app toekomst heeft in Duitsland.
Hoe werkt betalen met Payconiq?
In België heet de app ‘Payconiq by Bancontact’. Payconiq België en Bancontact werken sinds maart 2018 samen. De app is er voor iOS en Android. Als je hem hebt geïnstalleerd maak je een gebruikersprofiel aan, je kiest een viercijferige pincode en je koppelt je kaart of bankrekening.
Als je vrienden wil terugbetalen kunnen ze je een betaalverzoek sturen. Dat verzoek blijft 30 dagen geldig. Je kunt zelf ook makkelijk een verzoek sturen door op ‘Ontvangen’ en ‘Stuur een betaalverzoek’ te tikken. Je kunt vrienden op e-mailadres of op telefoonnummer zoeken.
Betalen in een winkel kan door de zaak in de lijst met beschikbare handelaars te zoeken — daarvoor heb je de gps-locatiebepaling van je telefoon nodig — of je scant de QR-code in de winkel. Die staat op een sticker of de winkelier kan hem tegenwoordig ook op het scherm van de betaalautomaat laten zien.
In beide gevallen hoef je alleen het bedrag en je pincode in te geven. Je kunt ook bevestigen met je vingerafdruk.
Is Payconiq veilig?
Het bedrijf zegt op zijn website dat het zich aan de hoogste veiligheidsstandaarden houdt. Het versleutelt je data en de app is beveiligd door een pincode of je vingerafdruk. Tijdens betalingen stuurt de app alleen nodige informatie door zoals je IBAN-nummer, het bedrag van de transactie en de identiteit van de ontvanger.
Welke banken ondersteunen Payconiq?
Je kunt elke Belgische Bancontactkaart of zichtrekening koppelen. Belfius- of KBC-klanten hoeven dat niet te doen: de apps van die banken kunnen al QR-codes scannen.
In Nederland stapten ING, Rabobank, Regiobank, SNS en ASN mee in de dienst.
Andere voordelen
Je kunt de Payconiq-app in elke webwinkel die Bancontactbetalingen ondersteunt gebruiken en je kunt er ook facturen mee betalen bij Doccle, Eni, Pom en Proximus. Dat doe je op dezelfde manier als hierboven: scan de QR-code op je scherm of op de factuur en bevestig je aankoop of de betaling.
Verder kun je bij elke betaling punten sparen bij Joyn — een digitale klantenkaart — of je kunt samen een groepscadeau kopen via Kadonation. Payconiq-gebruikers kunnen kortingen krijgen met de Iconiq Deals en studenten of personeelsleden van UHasselt of Hogeschool PXL kunnen de app gebruiken om hun Ping.Ping-saldo te herladen.
(Door Jeroen Geuens, 16 juni 2020.)