Wat kun je met een rekening van Revolut?

Jeroen Geuens

02/10/2019

Reis je dikwijls naar landen waar je niet met euro betaalt? Dan kun je profiteren van een zicht- of een bankrekening met lage wisselkosten. Of krijg je wel eens geld in andere valuta, dan is het handig dat je verschillende muntsoorten op je rekening kunt houden.

Beide voorbeelden en meer krijg je bij de betaalrekening van Revolut. De standaardversie is gratis.

Wie of wat is Revolut?

Het is een uitgever van elektronisch geld. Revolut bestaat pas sinds 2015 en het heeft geen kantoor in België of in buurlanden. Het hoofdkantoor vind je in Londen.

Belgen kunnen wel een Revolut-rekening openen en dat kan interessant zijn: de rekening heeft voordelen die Belgische of klassieke zichtrekeningen niet hebben.

Debetkaarten in plaats van een bankkaart

Bij standaardrekeningen krijg je een bankkaart; bij Revolut kun je tot 3 kaarten aanvragen. In plaats van de klassieke bankkaart krijg je debetkaarten van Visa of Mastercard. Zie je eender waar ter wereld het logo van een van deze aanbieders, dan kun je er met je kaart betalen.

Bij Visa of Mastercard denken de meesten aan betalen op krediet. Dat kan niet met deze kaart: je kunt alleen betalen met het geld op je rekening, net als bij een ‘gewone’ kaart, en je kunt niet in het rood.

Geld afhalen

Je kunt in binnen- en buitenland gewoon geld afhalen aan de automaat. Je betaalt geen kosten wanneer je minder dan 200 euro per maand afhaalt. Je betaalt wel 2% van het afgehaalde bedrag. Als je een Revolut Premium-rekening hebt kun je tot 400 euro per maand afhalen zonder kosten.

In Revoluts app kun je prepaid virtuele kaarten aanmaken. Daar kun je alleen op internet mee betalen. Een virtuele kaart is veiliger dan een fysieke of een traditionele kaart: het kaartnummer vervalt direct na gebruik.

Vreemde valuta ontvangen en uitgeven

Bij Revolut kun je ook in andere valuta betalen: je kunt op je rekening tot 29 verschillende muntsoorten ontvangen en aanhouden. Als je een andere munt op je rekening hebt kun je ermee betalen. Revolut zorgt ervoor dat je altijd in de voordeligste muntsoort afrekent.

Geld wisselen

Als je een munt niet op je rekening hebt moet je wisselen. Revolut gebruikt daar de interbank exchange rate voor, de wisselkoers die banken onderling gebruiken. Je betaalt alleen die koers, zonder opslag of bijkomende kosten.

Bij Revoluts standaardrekening betaalt je wel 0,5% extra wanneer je meer dan 6.000 euro per maand wisselt; heb je Revolut Premium, dan kun je onbeperkt geld wisselen zonder kosten.

Denk er wel aan dat je altijd betaalt of geld afhaalt in de munt van het land waar je bent. Krijg je de vraag of je wil omrekenen, doe dat dan niet: de aanbieder kan een nadelige wisselkoers gebruiken.

Extra’s

In de app vind je manieren om je rekening en je betalingen te beheren. Je kunt er bijvoorbeeld doorlopende opdrachten aanmaken en je kunt budgetten instellen voor boodschappen, restaurants of persoonlijke uitgaven. Je krijgt een melding wanneer je in de buurt van je limiet komt.

Sparen kan ook in de app. Per doel kun je een vault of een pot aanmaken. Als je wil rondt Revolut kaartbetalingen naar boven af en het stort het afgeronde bedrag rechtstreeks in een van je vaults. Rente krijg je niet op die bedragen.

Geen garantie, wel veilig

Revolut heeft geen bankvergunning: het is geen bank. het depositogarantiestelsel geldt daarom niet voor hun rekeningen. Het bedrijf heeft wel een Britse en een Europese elektronischegeldinstellingsvergunning: Revolut is dus verplicht het geld van hun klanten bij een ander bedrijf onder te brengen. Het mag dus niet beleggen met jouw geld en schuldeisers kunnen er ook niet aan.

Brexit heeft geen invloed op het gebruik van je rekening. Je moet je wel opnieuw identificeren als je vóór brexit al een Revolut-rekening had.

Wat kun je níet met Revolut?

Je rekening online beheren kan niet: beheer en transacties gaan via de app. Het grootste deel van Revoluts website is in het Nederlands en je vindt er een hoop informatie. Heb je een vraag voor de klantendienst, dan is het handig dat je Engels spreekt.

Je kunt geen cash geld storten: Revolut heeft geen bankkantoren. Je kunt ook geen gezamenlijke rekeningen openen. Bedrijfsrekeningen heeft Revolut wel: je kunt kiezen uit zakelijke rekeningen voor freelancers en bedrijven.


Lees onze reviews van Revolut

(Door Jeroen Geuens, 2 oktober 2019.)