Welke Belgische banken hebben negatieve spaarrente?
Negatieve spaarrente is voorlopig nog wettelijk verboden in België. Hier sparen we tegen het wettelijk minimum: 0,11%. Dat percentage bestaat uit 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie.
Sinds dit jaar beperkt ING de bedragen die particulieren op gereglementeerde spaarrekeningen kunnen zetten. Dat lazen we in De Tijd. Alles boven 1 miljoen euro komt nu op een zichtrekening. Die rekening heeft nul procent rente. Voor bedragen hoger dan 1 miljoen zakt de rente naar -0,5%. ING zegt dat het de wettelijke 0,11% blijft uitbetalen aan mensen die minder dan 1 miljoen op hun rekening hebben.
In hetzelfde artikel ontkenden de meeste andere banken dat ze van plan waren negatieve spaarrente in te voeren. KBC rekent negatieve rente wel door aan de meeste zakelijke en institutionele klanten met veel geld op de rekening. Particulieren blijven gespaard.
In onder andere Nederland krijg je wel te maken met negatieve rente. Daar rekenen bijvoorbeeld ASN Bank, Knab, Rabobank en SNS -0,5% op bedragen vanaf 250.000 euro op particuliere betaal-, spaar- of beleggersrekeningen.
Wat kun je doen wanneer België toch negatieve rente invoert?
Waarschijnlijk heb je weinig zin om negatieve rente te betalen. Hieronder de belangrijkste opties.
1. Stap over naar een andere bank
Een nadeel is wel dat je nieuwe bank op elk moment ook negatieve spaarrente kan invoeren.
2. Spreid je vermogen over meerdere rekeningen
Het beste is om je spaargeld te verdelen over verschillende banken. Bij sommige aanbieders kun je je geld binnen de bank ook over verschillende rekeningen spreiden zonder dat je rente betaalt op het hele bedrag.
3. Open een termijnrekening
Je zet je geld vast voor een langere periode — twee, vijf of zelfs tien jaar — tegen een positieve rente. Er zijn nu geen termijnrekeningen met een negatieve rente. Deze optie betekent wel dat je langere tijd niet aan je geld kunt.
4. Open een beleggersrekening
Als je niet zelf wil beleggen kun je ook geautomatiseerd voor je laten beleggen. Daar heb je weinig of geen kennis voor nodig.
5. Investeer in je huis
Je kunt je lening afbetalen of verduurzamen. Denk dan aan verbouwen, isoleren of zonnepanelen plaatsen. Dat levert mogelijk meer op dan rente bij de bank. Je energierekening wordt namelijk lager of je huis wordt meer waard. Aflossen scheelt rente. Het kan je wel belastingvoordeel kosten.
6. Haal geld af en bewaar het thuis
Dat raden we af omdat het gevaarlijk is. Bovendien brengt het evengoed niets op.
7. Doe niets
Negatieve rente doet vooral psychologisch pijn. Het voelt verkeerd en onterecht. Reken uit wat de rente je echt kost en weeg af of het de moeite is om actie te ondernemen. Denk er wel aan dat je spaargeld waarde verliest door inflatie.
(Door Jeroen Geuens, 13 april 2021. Bronnen: Knack (1) (2) en De Tijd.)